Vem vill frysa?

Ja det kan man fråga sig? Men vi utgick ifrån svaret förmodligen ingen eller möjligen några få. Så när utställningskommittén satte i gång med att organisera årets vinterutställning föll lokalvalet på Klass Arena ute i Söråker. Lokalen är en gammal konsumbutik om 750 kvm som anpassats för hundaktiviteter och den drivs av Västernorrlands kennelklubb. Fullgott kök och övriga nödvändiga faciliteter allt i ett var ett sällsynt klipp och så föll beslutet. Vi bokade för att hålla en inomhusutställning.

Då vi ändå var inne på spåret att göra saker annorlunda så föll också valet på att utnyttja Kennelklubbens system för anmälan till utställningen. Allt för att underlätta förberedelserna med katalogen och minska ner arbetsbördan för funktionärer. Faktorer som medlemskap i SSF, registreringsnummer på hundar, klassindelning, katalogskapande etcetera. Ja det kommer då av sig själv i ett nästan felsäkert läge.

Då vi människor av naturen är vanedjur så var det med viss spänning som vi väntade på om några anmälningar skulle plinga in i systemet. Kommer hundägarna att komma eller är det för mycket nytt på en och samma gång?

Farhågorna kom på skam och söndag morgon började hundägare och hundar att komma in från kylan. 56 hundar stod på startlistan och klockan 09:00 började domaren Rune Tyvold sin bedömning. Först ut var Finsk Spets valpklass och där gjorde tre hanar och två tikar upp. Sen rullade det på med en hane i juniorklass, två i unghundsklass och sex hanar i jaktklass. Endast en hane var anmäld i öppenklass och den hade blivit felanmäld och kom inte till start. Jo den var också jaktprovsmeriterad. Tikarna fördelades på två i juniorklass, en i unghundsklass och åtta i jaktklass! En tik i championklass och därmed var nio av tolv anmälda finsk spets tikar jaktprovsmeriterade. Men det var ju en utställning så följande fem finska spetsar erhöll CK.

2 bhkl Timmerbergets Magne. Ägare Andreas Einarsson, Härnösand

1 btkl / Bim Sitka. Ägare Miranda Frings, Norråker

2 btkl Saga. Ägare Mats “Kula”Karlsson, Kvissleby

3 btkl Kattastrands Hilja. Ägare Jonas Carlsson, Torpshammar

4 btkl Vackeråsens Tundra. Ägare Mattias Härjebäck, Sveg

Bir Koppelos Rask och Bim Sitka

Norrbottenspetsarna följde därpå och i valpklass var det en hane och tre tikar som gjorde upp. Fyra unghundar följdes av fyra hanar i jaktklass och därefter två hanar i öppen klass. Tikarna öppnade med en i juniorklass och fyra i unghundsklass. Därefter fyra tikar i Jaktklass och sex i öppenklass. Följande Norrbottenspetsar erhöll CK.

2 bhkl Morgonmyrens Rex. Ägare Henrik Mohlin, Örnsköldsvik

3 bhkl Stjärnskallets Bosse. Ägare Mattias Eriksson, Njurunda

1 btkl Bim Jägarfallets Reba. Ägare Christian Isaksson, Iggesund

2 btkl Degelbergets Zita. Ägare Anders Johansson, Torpshammar

Valpar med hederspris

Valledets Sotis. Ägare Jim Ågren, Docksta

Valledets Irja. Ägare Sofie Nyberg, Sollefteå

Båtnäsets Zaga. Ägare Stefan Lockner, Köpmanholmen

Bir Stjärnskallets Spej och Bim Jägarfallets Reba

Då det är jakthundar i första hand det här så vilket styrkebesked! Att så stor andel av startfältet är jaktprovsmeriterade. Och tittar man på hundarna i öppenklass så är dom alla födda mellan 2020 och 2022 och har fortfarande framtiden framför sig att starta på jaktprov.

Kampen om bästa valp vanns av Bis 1 Tällbergsvallens Cayenne. Ägare Johanna Jonasson Björk, Härnösand och Bis 2 blev Tiurbackens Koda. Ägare Magnus Abrahamsson, Dacke

Tällbergsvallens Cayenne och Tiurbackens Koda

Avslutningsvis så var det två avelsklasser anmälda. En i vardera ras och avslutningen på dagen var en ren uppvisning. Koppelos kennel mötte Stjärnskallet och nu vann den sistnämnda välförtjänt. Men båda grupperna är mycket goda exempel på vad systematisk avel ger oss. Exteriört mycket bra avkommor med mycket bra bruksegenskaper. Vilket är den grundläggande målsättningen för vår verksamhet.

Mats “Kula” Karlsson styr upp sin Koppelosgrupp med fast hand.
Thomas har en mjukare ledarstil i sin Stjärnskalletsgrupp

Så tillslut är vi framme vid finalen. Den välmeriterade Matti Torvela, Söråker med sin Koppelos Rask fick vika sig för den unga handlern av Stjärnskallets Spej. Som ägaren Lars Erik Nyström, Gävle skickat fram.

Bis 1 Stjärnskallets Spej och Bis 2 Koppelos Rask

Det rycktas om att Rune höll fram båda kokarderna och frågade henne vilken hon ville ha. Och hon svarade frank att det är ju upp till dig att bestämma det.

Samtliga hundars resultat är registrerade så för djupare information hänvisar vi till SKK:s datasystem.

Det var ju hundarna det hur var det med människorna då? Ja vi kommer att skicka ut en enkät till alla som ställt ut för att fånga upp feed back. Men vår bild är att trevnaden var hög och god. Ett icke föraktfullt antal besökare var på plats utan hund för att se, lära, knyta kontakter, prata med nya och gamla bekantskaper. Det var många barn på plats och det bådar gott inför framtiden.

Svårt att säga om Jonas grabb vill ha kaffe, eller om han letade frukt. För frukt tycker han om det vet jag.

Lotterna tycks ha varit eftertraktade då dom sålde slut innan alla hundar kommit. Men vi har en lycklig vinnare till en jaktweekend sponsrad av SCA upp på Lögdö vildmark. Grattis Malin Nordin. Men passa på nu att prova ett för dig helt nytt område.

Malin och Åska

Lite blandade kort ifrån dagen.

Tjäderlekens Izo
Jaktklass Finsk spets hanar
Tandkoll med full kontroll
En av varje
På språng
Fullt fokus
Det gäller att visa upp sig
Mätningen går galant
Triss i coola nobsar
Vi finnar kan också vara lugn hälsar Koda
Nordisk styrka. Saga och Ninni tar igen sig under den svenska flaggans färger.
Mingel runt ringen
Sitka och Miranda fokuserar
Mycket väntan blir det
Nobstikar öppen klass

Därmed vill vi tacka alla hundägare, sponsorer, övriga deltagare och funktionärer för en bra dag tillsammans med oss i SSF Medelpad. Nu laddar vi om inför vårens Riksstämma och framför allt Riksutställning. Då ses vi igen!