Familjedag i solsken och skyfall.
I strålande solsken samlades vi i Ånäsparken för samkväm, mat och avrostning av jaktprovsreglerna. Lite överväldigade var de första gästerna då parkeringen var näst intill full. Men som ni nog kan ana er till utifrån kortet hör ovan. Så var det också fotbollsmatcher från arla morgonstund till sen kväll i parken. Som fantomen och Devil rörde vi oss med våra hundar bland helt vanliga människor. Meta hade gjort i ordning en tipsrunda som var minst sagt knivig. Inte en enda jaktfråga så där högg då jag i sten. Men det var väl passande med normala allmänna frågor då vi rörde oss i ett normalt allmänt sammanhang. Lagom till lunch kom skyfallet från h******t. Men vi satt under tak och mumsade på pastasallad så det gick ingen nöd på oss.
Mätta och belåtna tog vi fram regelbok och tolkningsanvisning för att tillsammans med Matti och Björn som provledare gå igenom de fingerade skogskorten vi lagt ut. Medans kaffet puttrade så vred och vände vi på händelserna. Inte var vi alltid överens, inte är det heller utan att själv sett och hört hunden lätt att bli överens om vad som hänt. Men vi hade väldigt bra diskussioner runt tolkningarna av de olika situationer som uppstår.
Vi var alla överens om att det var en nyttig övning det här för domare/provledare att gnugga geniknölarna utan att det var på blodigt allvar. Provregelkommittén har skickat ut information utifrån sin analys av fjolårets genomförda jaktprov. De menar att det blir bättre och bättre men att det fortfarande slinker igenom för många slarvfel och felsummeringar. Framför allt så är det vid de stora utlysta proven med många starter som de finner felaktigheter i protokollen. Det rekommenderas att vi i mesta möjliga mån använder den skrivbara pdf:en som finns att finna på SSF Riks hemsida när vi skriver protokoll. Ingen autosummering sker men det blir lättare att läsa protokollen. Och underlättar provledarnas uppgift vilket ger mer tid till provledning. Här finner ni länken till pdf:en så ladda hem den så ni är redo.
Jaktprovsprotokoll_2022-2027v3 (usercontent.one)
Vi tror att ett viktigt steg i rätt riktning för bättre protokoll och jämnare bedömning är just det vi gjorde här på denna övning. Att vi träffas och utifrån fingerade skogskort kan tillsammans diskutera och stöta och blöta olika situation. Vad vi gemensamt kom fram till både från provledare och domarhåll är följande.
- Vi dömer utifrån vad vi ser och hör och inte vad vi tror oss se eller höra.
- Vi som dömer måste bestämma oss innan kollegiet för vad som hände. Det är ofta där det går snett när vaga skogskort med detaljrika situationer läggs fram för en provledare som ska tolka och därigenom poängsätta detta. Det är domarens ansvar att beskriva och tolka det som hänt under provet. Provledaren ansvarar för att de tolkade händelserna poängsätts rätt.
- Självklart så är det ok att fråga om man är osäker på en situation. Men fråga först domarekollegor och hör vad dom har att säga. Och i sista hand provledaren om det är kniviga situationer med många fåglar, orrflockar etc.
- Det finns ingen exakt sanning i bedömningen av fart, vidd och skall. Det är och förblir subjektiva bedömningar beroende på vad som händer under provet. Vi behöver inte klocka varenda sökrunda. Men vi måste klocka sökrundor under hela provtiden. Och vi måste motivera våra poängsättningar. Och det gör vi innan vi går till provledaren med provet
- Vi visar varandra respekt och hjälper varandra. Tänk på att många hundägare är väldigt nervösa de första starterna.
- Vi dömer hunden. Inte hundens ägare!!
Här kommer facit till våra fingerade prov. Men det är inte mer exakt än att några ville ge högre sökpoäng, några lägre. Och det är vid varje prov upp till dig som domare att bedöma, motivera och poängsätta. Och det åligger ansvarig provledare att korrigera dig om det är feltolkat eller för dåligt motiverat.
Med detta vill vi tacka de medlemmar med familj som kom och vi hoppas och tror att vi blir ändå fler nästa gång.
SSF Medelpad önskar er alla en trevlig sommar!!