Kraftsamling på Lögdö!

– Det är 20 anmälda hundar om 37 starter som har kommit in i tid!

Det var ansvarig provledare Björn Karlssons ord när vi i jaktprovskommittén hade möte inför det årliga senhöstprovet. Hur får vi ihop det här då? Och detta är Björns första prov som ansvarig provledare! Det var ju inte utan att det tornades upp sig hinder och problem för oss i klubben att lösa denna ekvation. Omfattningen på arrangemanget är gott och väl den dubbla mot förväntan om alla anmälda ska få start. Och olika vägar samt modeller för att begränsa antalet starter diskuterades och var reella lösningar där och då.

Laxsjömon och provets samlingspunkt

Men vi började att arbeta och att söka domare med ljus och lykta. Stolt och ödmjukt så konstaterar vi att ett flertal av klubbens egna domare ställde sina egna hundar och tog fram klockan. Men också domare tillhörande så skilda lokalklubbar som Mellansverige, Västerbottens kustland och Jämtland hörsammade vår kallelse. Vi är evigt tacksamma och stolta över alla domare som ställde upp. Vi fick ihop det och samtliga anmälda starter skulle gå att genomföra. Tack vare eldsjälar som ställer upp och dömer och ett gott samarbete med SCA som ställer hela sitt markinnehav till förfogande för provrutor.

I vanlig ordning så blev det justeringar i sista minuten. Människor och hundar kan bli sjuka så några snabba puckar fick Björn hantera. Men lördag morgon samldes en skara trädskällarjägare i mörkret för lottning och utdelning av provrutekartor. Kaffe dracks och taktiksnacket tog vid. Sitter fågel högt eller lågt i terrängen? Vart fann du fågel sist du dömde där? Är det möjligt att ta sig över bäcken där uppe på myren? Frågorna var många och allt eftersom försvann alla ekipage ut i gryningen för att finna svaren. Lagom till lunch så börjar provgrupperna att återvända. Domare gick in för att skriva protokoll och hundägare samlas kring brasan. Både besvikelse, glädje, lättnad och stolthet är känslolägen som gick att utläsa i församlingen. Hamburgare stektes och åts. Kaffe kokades och Matti trollade fram en plåt morotskarta som hans fru Lea så snällt skickat med. Björn kom ut på bron och eftermiddagens lottning skedde. Morgonens procedur återupprepades och snart lämnade provgrupperna Laxsjömon för att låta hundarna visa upp sina färdigheter. När skymningen la sig var 18 prov bedömda, protokollförda och hade passerat igenom provledningens nålsöga.

Sju domare och hundägare övernattade på plats men det ska visst har blivit tidig kväll efter en mättande middag. Potatis och hargryta med lingonsylt förstärkt med under dagen plockade kantareller stod på menyn.

Söndagen följde lördagens schema. Skillnaden var ett lätt duggregn som satte igång under eftermiddagen. Och vid middagstid så packades tält, husvagnar ihop. Avsked togs och flera hade många långa mil att köra innan dom var hemma. Stugan städades ur och många domare åkte hem för att skriva sista protokollet i hemmets trygga vrå.

Några dagar senare var allt klart. 31 starter som gav 2 ettor, 4 andrapris och 7 tredjepris. Drygt 2 FM/ prov kan tyckas lågt. Och vi hade av praktiska skäl redan innan begränsat provtiden till tre timmar utan möjlighet till förlängning. Men antalet ej konstaterade skall indikerar att nog fanns det fågel. Men som vanligt denna tid på hösten så var dom skygg och skör. Men alla anmälda starter av hundar som var på plats kom till start.

Resultatet ser ni nedan

Samtliga prov ligger publicerade på Rasdata. Följ länken nedan så kan ni läsa varje provberättelse.

Hunt test (ssf-riks.se)

En orsak till det stora antalet anmälda hundar var att Tomas och Charlotte Björke utvecklat konceptet med att samlas kennelvis och jaga vilket dom brukar göra. De tog det ett steg till i år och samlade gruppen för att få en avelsutvärdering på sin uppfödning i Stjärnskallets kennel. Sen är jag övertygad om att dom har haft väldigt trevligt också.

Stjärnskallets gäng

Nu var det också flera som startade sin hund för första gången vilket är väldigt glädjande och ger hopp inför framtiden. Tre klubbegna och två utsocknes hundar fick sina första starter.  Vi hälsar er särskilt välkomna till vår sfär och hoppas och tror att ni återvänder för fler starter.

Vi hade också två norska hundar som kom till start. Olav Sörmo Olsen och veteranen Jens Mehlhus dök upp med glatt humör och pigga hundar. Olav hade också bokat in en utställning på söndagen vilket ryktet säger att det gick bra. Ett cert och ett SUch kan läggas till hans tiks meriter. Men Jens och Skarnäbbens Theo bedrifter tar allt högsta priset. Lördagens start gav honom äntligen den etta på 80 poäng som behövs för att kvittera ut ett Nordiskt JCh. Efter många försök och kantträff ut så blev det äntligen mitt i prick. Vi gratulerar och slår fast att trägen vinner.

Avslutningsvis så vill vi från klubbens sida än en gång tacka alla funtionärer och hundägare som tillsammans med oss gjorde denna helg till en trädskällarfest. Ni är alla välkomna åter!